perjantai 19. tammikuuta 2018

1918: Näyttelyitä yliopiston kirjastossa

Yliopiston B-rakennuksen, yliopiston pääkirjaston, 2. kerroksessa pääsee tutustumaan yhteen Vanhan kirjan talven teemoista, vuoteen 1918, kahden henkilöhistorian kautta. Ex Libris -tilassa on näyttely runoilija Juhani Siljosta ja vitriinissä Algot Untolasta.

Siljo on tunnettu runoilija ja paikallinen toimija. Hänen runoutensa oli aikanaan poikkeus niin sanottuun leinomaiseen linjaan ja hänen aforismituotantonsa tukee hyvin runotuotantoaan. Siljo työskenteli Jyväskylän tieteellisessä kirjastossa, jonka perintöä jatkaa nykyinen Avoimen tiedon keskus, yliopiston kirjasto. Hän korosti kirjastotyössään kotimaista Fennica-kokoelmaa ja loi siten kotimaisen kirjallisuuden varhaiskokoelmaa, jollaisia on vain Jyväskylässä, Helsingissä ja Turussa. Näyttely on avoinna syksyyn saakka.

Vitriinissä oleva pienempi näyttely kuvaa suurelle yleisölle lähinnä Maiju Lassilana ja Irmari Rantamalana tunnetun kirjailijan elämää. Hän ei julkaissut teoksiaan omalla nimellään, Algoth Tietäväisenä, jonka myöhemmin muutti Algot Untolaksi, vaan käytti eri kirjailijanimiä. Esillä on runsaasti Untolan teoksien eri painoksia. Näyttely on avoinna kesään saakka.

Molemmat näyttelyt ovat jo avoinna ja niihin on vapaa pääsy. Tervetuloa!
 
Uusissa 2. kerroksen näyttelyissä muistellaan vuotta 1918 ja kahta sisällissodassa kaatunutta kirjailijaa, Juhani Siljoa ja Algot Untolaa.  Kuva: Avoimen tiedon keskus, kirjasto. Jyväskylän yliopisto
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti