perjantai 26. tammikuuta 2018

Sarjakuvabloggaaminen - vertaistukea vai terapiaa?

Ote Kontturin ja Rintasen sarjakuvamuotoisesta tutkimuksesta.
Ote Kontturin ja Rintasen
sarjakuvamuotoisesta tutkimuksesta.
Sarjakuvatutkija Katja Kontturi ja Mielisairaalan kesätyttö -sarjakuvan tekijä Viivi Rintanen pureutuvat ainutlaatuiseen sarjakuvailmiöön, suomalaisiin sarjakuvablogeihin.

Omaelämäkerrallinen sarjakuvablogikulttuurimme on poikkeuksellinen eikä arastele arkojen aiheiden käsittelyä. Monille mielen, sukupuolen, seksuaalisuuden tai muista arjen pulmista kärsiville blogiyhteisö tarjoaa vertaistukea ja helpottaa oloa.

Kontturi ja Rintanen tutkivat ilmiötä Sata vuotta suomalaista sarjakuvaa -hankkeessa, jossa Kontturi teetti kyselytutkimuksen sarjakuvabloggaajille. Hämmästyttävän moni vastaajista koki bloggaamisen terapeuttiseksi tai saavansa blogistaan vertaistukea. Miksi ja miten sarjakuvabloggaaminen edistää psyykkistä hyvinvointia? Rintanen kuvitti tulokset komeaan sarjakuvamuotoon, joita puheenvuorossa tarkastellaan.

Tule kuulemaan tutkija-taiteilija-kaksikon asiantuntevaa, omakohtaista, viihdyttävää ja sarjakuvantäyteistä esitystä pe 16.2. Jyväskylän kaupungin pääkirjaston Pieneen luentosaliin klo 16.00-16.45.

FT Katja Kontturi on filosofian (ankka)tohtori, sarjakuvatutkija ja sanataiteen opettaja. Kontturi teki väitöskirjansa Don Rosan Aku Ankka -sarjakuvien postmodernista fantasiasta. Kontturi ohjaa sarjakuvaan ja kirjoittamiseen keskittyviä työpajoja ja on kiinnostunut omaelämäkerrallisen sarjakuvan tekemisen terapeuttisista mahdollisuuksista.

Viivi Rintanen on sarjakuvataiteilija, taidekasvattaja ja vähän hullu. Hänen Mielisairaalan kesätyttö -esikoissarjakuvansa kertoo ajasta, jolloin Rintanen työskenteli kesät mielenterveysosaston siivojana. Rintanen piirsi kiitetyn esikoisteoksensa kokemuksistaan osoittaakseen, mitä stigmatisoitu hulluus oikeasti on: aina inhimillistä, joskus väistämätöntä ja Rintaselle myös omakohtaista. Rintanen jatkaa mielenvikaisten puolestapiirtäjänä Hulluussarjakuvia-blogissaan, mihin hän piirtää hänelle lähetettyjä mielenterveystarinoita nettisarjakuviksi.

Mielisairaalan kesätyttö (Suuri Kurpitsa 2015) saatavuus Keski-kirjastoissa ja Jyväskylän yliopiston kirjastossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti