maanantai 30. tammikuuta 2023

Piipahda kirjastoautossa

Milloin viimeksi kävit kirjastoautossa? Onko se sinulle nostalginen lapsuusmuisto vai jokaviikkoinen käyntikohde?

Tavallisesti kirjastoautot pysyvät viikonloppuisin talleissaan, mutta nyt saadaan nauttia poikkeuspysäkistä: Jyväskylän kaupungin kirjastoauto Wivi on Vanhan Kirjan Talvessa lauantaina 11.2. klo 10-15. Autoa ei voi olla huomaamatta, sillä se on pysäköitynä Agoran pääoven viereen. 

Jyväskylässä on niinkin hieno tilanne, että peräti kolme kirjastoautoa ajelee päivittäin ympäri koko laajaa kaupunkia. Näin saadaan kirjastopalvelut tuotua koulujen ja päiväkotien pihoille sekä syrjäisemmille kyläteille. 

Piipahda siis autoon fiilistelemään ja tekemään löytöjä. Kirjastokortilla kirjakassin täydentäminen ei maksa mitään! (Jos kirjastokortti puuttuu, niin senkin saat autosta.)


Kirjastoauto Wivi: nimi Lönniltä ja ulkoasu Jussi Jäppiseltä.
Kirjastoauto Wivi: nimi Lönniltä
ja ulkoasu Jussi Jäppiseltä.


Etusivulle


Perjantain ohjelma


Lauantain ohjelma



sunnuntai 29. tammikuuta 2023

Vanhoja ovat myös rahat ja postimerkit

Raha- ja postimerkkihuutokaupan kohteita.
Raha- ja postimerkkihuutokaupan kohteita.
Tuttuun tapaan Vanhan Kirjan Talvessa on paikalla myös raha- ja postimerkkiharrastajia. Paikalliset seurat Keski-Suomen Filatelistiseura sekä Keski-Suomen Numismaatikot päivystävät ja arvioivat maksutta postimerkkejä ja rahoja koko tapahtuman ajan. Onko sinulla hallussasi aarre?

Keski-Suomen Filatelistiseuran osastolla vietetään Postimerkin päivää: sitä juhlistetaan julkistamalla Tunturipöllö-kortti ja omakuvamerkki. Kuvan on ottanut Jussi Murtosaari. 30 nopeimmalle on tarjolla kortti kuvaajan allekirjoituksella. 

Lauantaiaamuna kannattaa varata mukaan myös ajantasaisia euroja, koska silloin huudetaan. Raha- ja postimerkkihuutokaupan huippukohteita ovat suomalaiset kultarahat sekä 10 kopeekan soikiomerkki (Malli 1856). Näyttö on klo 10.30 ja huutaminen alkaa klo 11.00 Auditorio 2:ssa.

Katso koko huutokauppaluettelo täältä. Huutokaupan viimeisen kohteen (Antti Heinosen kirja Ruplista markkoihin) tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä Suomen Punaisen Ristin Ukraina-apuun.


Jussi Murtosaaren ikuistama tunturipöllö jatkaa lentoaan postimerkissä.
Jussi Murtosaaren ikuistama tunturipöllö
jatkaa lentoaan postimerkissä.












Etusivulle


Perjantain ohjelma


Lauantain ohjelma


Lukevatko lapset ja nuoret – mitä ja miten?

Lasten ja nuorten vapaa-ajasta käydään kovaa kamppailua. Älylaitteet ovat syrjäyttäneet perinteisen paperikirjan yhä useamman käsissä. Tämä kehitys ei sinänsä ihmetytä, koskeehan sama ilmiö yhtä lailla myös aikuisia. Painettujen kirjojen myynti on jo pitkään ollut laskusuunnassa.

Synkän tulevaisuusvision valopilkkuina ovat erilaiset lukemisen tavat. Äänikirjat ovat estäneet kirjamyynnin romahduksen ja jopa pitäneet kirjojen kokonaismyynnin plussan puolella. Yksi äänikirjojen merkittävistä ominaisuuksista painettuun nähden on se, että kirjojen kuuntelu on mahdollista myös sellaisissa tilanteissa, joissa paperikirjan lukeminen ei onnistu. 

Myös sosiaalinen media voi tarjota lukemiseen inspiraatiota, vaikkapa TikTok-kirjavinkkauksina ja lukuhaasteiden avulla. Some ei siis ole pelkästään huono juttu lukemisen kannalta. 

Vanhan Kirjan Talven perjantai-iltapäivässä klo 13-14 keskustellaan näistä asioista Jyväskylä-Seuran järjestämässä paneelissa. Mukana keskustelussa ovat:

- Kaisa Ahvenjärvi, kirjallisuuden yliopistonopettaja, Jyväskylän yliopisto

- Hanna-Leena Majuri-Jantunen, erikoiskirjastonhoitaja, Jyväskylän kaupunginkirjasto

- Kristiina Viitanen, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, Jyväskylän kristillinen koulu

- ja kaksi 9.-luokkalaista oppilasta.

Keskustelua johdattaa Helinä Mäenpää, Jyväskylä-Seuran puheenjohtaja.

Vapaa pääsy! Lämpimästi tervetuloa.

Katso myös Facebook-tapahtuma.


Riippumatossa on mukava lukea.

Etusivulle


Perjantain ohjelma


Lauantain ohjelma


tiistai 24. tammikuuta 2023

Suomen hauskin historiantutkija katkeruuden äärellä: Timo J.Tuikka ja Vitutuksen voima

Miltä näyttäisi kotimainen urheiluhistoria, taidemaailma ja politiikka ilman katkeruutta? Saavutuksia on hankittu kovalla työllä, klassisesti verellä, hiellä ja kyynelillä. 

Kuvaaja: Juha Janhonen.
Timo J. Tuikka kuvaa Vitutuksen voima -teoksessaan historiallisia henkilöitä ja tapahtumia, joissa käyttövoimana on ollut kauna ja ärsyyntyminen. Mukana ovat tutut nimet  Eino Leinosta Matti Nykäseen, Veikko Vennamosta Spede Pasaseen ja Eeva Joenpellosta C. G. Mannerheimiin

Kirjailijaa tituleerataan Suomen hauskimmaksi historiantutkijaksi, ja hänen julkaisuhistoriastaan löytyykin Täysistunto-huussikirja. Hänet tunnetaan myös Kekkos-tutkijana mm. Jari Tervon toimittamasta Ylen tv-sarjasta. 

Timo J. Tuikkaa pääsee kuulemaan Vanhan Kirjan Talvessa lauantaina 11.2. klo 16.00. Haastattelijana on kulttuurintutkija Irma Hirsjärvi.



Etusivulle


Perjantain ohjelma


Lauantain ohjelma

Kirjahuutokauppojen historiaa

Kirjahuutokauppa on aina ollut olennainen osa Vanhan Kirjan Talvea. Tästä aiheesta saadaan mielenkiintoinen historiallinen katsaus perjantai-iltapäivään. Markku Oksasen esitelmä Kirjahuutokauppojen historia pohjautuu seitsemän vuoden tutkimustyöhön käsittäen Suomessa vuosina 1961-2019 pidettyjä kirjahuutokauppoja. Tutkimus on julkaistu viime vuonna kirjana Kirjahuutokaupat 1961-2019

Markku Oksanen ja hänen kirjansa.
Markku Oksanen ja hänen kirjansa.
Kirja on ensimmäinen tietokirja Suomessa pidetyistä kirjahuutokaupoista ja se on merkittävin bibliofiilinen teos Suomessa sitten Kalevi Kuitusen 1990-luvulla kirjoittamien alan kirjojen jälkeen. Kirja on myös erinomainen kuvateos Suomen huomattavimmista kirjaharvinaisuuksista.

Vuosina 1961-2019 Suomessa pidettiin lähes 500 kirjahuutokauppaa ja yli 87 000 kirjaa vaihtoi omistajaa näissä huutokaupoissa. Kirjahuutokauppojen kestosuosikkeja ovat olleet Mika Waltari, Eino Leino, Samuli Paulaharju ja monet muut. Kirjassa esitellään keskeisimmät aihepiirit, kuten kaunokirjallisuus, paikallishistoria, taide, yhteiskunta, sotahistoria ja niiden korkeimmat huudot ja kohteet noin 60 vuoden ajalta. 

Kirjassa analysoidaan yli 300 kirjahuutokauppaa, huutokauppojen pitäjät, tärkeimmät huudot ja huutokauppoja käsitelleen lehtiartikkelit. Yksi merkittävimmistä huutokaupan pitäjistä oli Jyväskylässä aktiivisesti toiminut Vanhan Kirjallisuuden Ystävät ry. Esitelmässä Oksanen käy läpi tutkimustyön keskeisiä tuloksia myyntilukujen, yksittäisten kirjojen ja eri aihepiirien osalta ja myös Jyväskylän roolia tässä kentässä.

Esitelmä on siis perjantaina klo 12.30-13.00 Martti Ahtisaari -salissa. Sen lisäksi Markku Oksanen on Vanhan Kirjan Talvessa tavattavissa Bibliofiilien Seuran pisteellä, jossa on myynnissä postikortteja sekä tietenkin myös Kirjahuutokaupat 1961-2019 -kirjaa (hinta 75 €).  

Ps. Kirjahuutokauppa on lauantaina klo 12.30, lue lisää täältä.


lauantai 21. tammikuuta 2023

Näytteilleasettajat 2023

Mitä olisi kirjallisuustapahtuma ilman näytteilleasettajia? Kovin olisi tyhjää hyllyissä ja aulassa, joten onneksi kirjakauppiaat ja kustantamot ovat olleet aina ahkerasti mukana, jokaisena vuonna näiden 30 Talven aikana. Siitä suuret kiitokset kaikille näytteilleasettajille! 

Tänä vuonna Agoran aulaan saapuvat antikvariaatit:



Mukana ovat myös kirjakaupat ja kustantamot, joiden kirjailijoita nähdään myös ohjelmassa:



Ja pitkä yhteistyö jatkuu myös seurojen ja muiden toimijoiden kanssa, joiden osaamista on nähtävissä Agoran aulassa:







perjantai 20. tammikuuta 2023

Talvien kirjailijapaneeli: onko kirjailija yhteiskunnallinen vaikuttaja?

Susanna Hast, kuva: Miikka Pirinen (S&S)
Susanna Hast,
kuva: Miikka Pirinen (S&S)
Kulttuuritapahtumat Vanhan Kirjan Talvi ja Jyväskylän Talvi yhdistävät jälleen voimansa. Tuloksena on Vanhan Kirjan Talven perjantain alkuiltaan erittäin mielenkiintoinen kirjailijapaneeli. 

Kirjailijat pystyvät nostamaan tärkeitä aiheita yleiseen keskusteluun. Joskus se tuntuu olevan suoranaisesti tavoitteena (kuten viimeisimmän kauno-Finlandia-voittajan tapauksessa), joskus taas keskustelu syntyy sivutuotteena. Hyvän kirjan kirjoittamiseen vaadittava taustatyö tekee kirjailijasta vähintään asiantuntijan. Omaelämäkerrallisten teosten kohdalla kyse on myös kokemusasiantuntijuudesta. Pitäisikö tätä asiantuntijuutta hyödyntää enemmänkin, vai pitäisikö antaa pelkästään kirjojen puhua?


Näistä asioista ovat keskustelemassa:
Meri Valkama, kuva: Otto Virtanen (WSOY)
Meri Valkama,
kuva: Otto Virtanen (WSOY)
- Susanna Hast, jonka seksuaalista väkivaltaa käsittelevä teos Ruumis/huoneet voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon vuonna 2022
- Meri Valkama, jonka teos Sinun, Margot asettaa valtioiden ja perheiden murtumiset rinnakkain
- erityisesti elokuva- ja tv-ohjaajana tunnettu Johanna Vuoksenmaa, jonka romaani Pimeät tunnit sijoittuu 1970-luvun sähkölakkotunnelmiin (valitettavan ajankohtaisiin).

Haastattelijana ja paneelin vetäjänä on toimittaja Eila Tiainen.

Tilaisuus alkaa perjantaina 10.2. klo 17 ja luvassa on puolitoista tuntia erittäin kiinnostavaa keskustelua! Paikkana on tuttu Agoran Martti Ahtisaari -sali.

Johanna Vuoksenmaa, kuva: Jonne Räsänen (Otava)
Johanna Vuoksenmaa,
kuva: Jonne Räsänen (Otava)








Etusivulle


Perjantain ohjelma


Lauantain ohjelma

Totta ja tarua kaukopartiokirjallisuudessa

Mikko Porvali, kuva: Riikka Kantinkoski
Mikko Porvali, kuva: Riikka Kantinkoski
Suomessa on laaja kertovan kaukopartiokirjallisuuden perinne. Historiallisten lähteiden näkökulmasta tämä kertomakirjallisuus kuvaa todellisuutta vain valikoiden ja osittain. Mikko Porvalin esitelmä Vanhan Kirjan Talvessa kuvaa niitä jatkosodan Päämajan partiotiedustelun piirteitä, joista kaukopartiokirjallisuus ei kerro.

Jos haluat lukea enemmän todellisuuteen perustuvaa kirjallisuutta toisen maailmansodan aikaisesta tiedustelu- ja vakoilutoiminnasta, niin Porvalin kirjoittamia kirjoja voi lämpimästi suositella. Hän on tällä hetkellä tämän aihepiirin ykkösnimi Suomessa. Viimeisimmissä teoksissan Kohti itää (2021) ja Syvärin takana (2022) Porvali kertoo Päämajan kaukopartio-osasto Vehniäisen vaiheista monipuolisten alkuperäislähteiden avulla.

Tervetuloa siis Agoran Martti Ahtisaari -saliin lauantaina 11.2. klo 11.


maanantai 16. tammikuuta 2023

Kirjallisuudentutkimus kurottaa mediumiin jos toiseenkin: Laura Piippo, Juha-Pekka Kilpiö, Heta Marttinen ja Oskari Rantala

Kirjallisuus laajentaa lonkeroitaan joka suuntaan - sehän taiteen ja kulttuurin tyypillinen piirre onkin.

Intermediaalinen kirjallisuus -artikkelikokoelma valottaa monimediallisuutta ensi kertaa näin laajana kokonaisuutena suomen kielellä. Kirjallisuudentutkimus näyttäytyy teoksessa mielenkiintoisuudessaan ja monipuolisuudessaan, kun tarkastelun kohteet ovat Puluboista Eino Ruutsaloon ja H. P. Lovecraftiin. Kirjaan pääsee tutustumaan avoimena verkkojulkaisunakin. 

Artikkelikokoelman kirjoittajia eli kirjallisuudentutkijoita, Laura Piippoa, Juha-Pekka Kilpiötä, Heta Marttista ja Oskari Rantalaa, pääsee kuulemaan perjantaina 10.2. klo 15.00 - 16.00 Martti Ahtisaari -salissa. Haastattelija on niin ikään alan asiantuntija, eli kirjallisuudentutkija Olli Löytty, joten kannattaa tulla kuulemaan erittäin mielenkiintoista keskustelua.





lauantai 14. tammikuuta 2023

Finlandia-palkinnon arvoisia esseitä kirjallisuudesta

Vaivan arvoista: esseitä poikkeuskirjallisuudesta
Vanhan Kirjan Talvessa on kiitettävän usein ollut esiintymässä tuoreimpia Finlandia-palkittuja. Tällä kertaa tietokirjallisuuden Finlandia-voittajan pyytäminen paikalle oli oikeastaan väistämätöntä. Vaivan arvoista -teos (Avain) on esseekokoelma lukemisen hienoudesta. Juuri siitähän on pohjimmiltaan kyse myös Vanhan Kirjan Talvi -tapahtumassa: rakkaudesta lukemiseen ja kirjoihin. Kaiken lisäksi kirjailija Ville-Juhani Sutinen asuu näppärästi Jyväskylässä.

Kirjassaan Sutinen keskittyy pitkiin ja hankaliksi miellettyihin kirjoihin. Esseissään hän pohtii, antavatko tällaiset kirjat lukijalle jotain sellaista, mitä lyhyemmät ja suoraviivaisemmat teokset eivät pysty tarjoamaan. Kirjan alaotsikko "esseitä poikkeuskirjallisuudesta" viittaa pandemian aiheuttamaan poikkeusaikaan, jolloin Sutinen tuli tarttuneeksi pitkien kirjojen haasteeseen.

Tule siis lauantaina 11.2. klo 12 Martti Ahtisaari -saliin kuuntelemaan puhetta pitkien kirjojen lukemisesta. Haastattelijana on  FT Vesa Lahti.

Ps. Monet Sutisen kirjassa käsitellyistä teoksista ovat - haastavuudestaan huolimatta tai juuri siksi - antikvariaattien kestohittejä. Hyvällä tuurilla saatat löytää jonkun niistä Vanhan Kirjan Talven myyntipöydiltä.

Ville-Juhani Sutinen. Kuva: Klaus Welp
Ville-Juhani Sutinen. Kuva: Klaus Welp







Etusivulle


Perjantain ohjelma


Lauantain ohjelma




Aivan fantastinen opus fantasiasta

Nyt kuulolle kaikki mielikuvituksekkaan kulttuurin ystävät!

Fantasia lajit, ilmiö ja yhteiskunta on ensimmäinen laaja perusteos, joka tarkastelee fantasian roolia taiteissa, kulttuureissa, tuotannossa, vastaanotossa ja yhteiskunnan osana. 

Fantasia ei nimittäin ole vain populaarikulttuuria tai taidetta. Se on myös yhteisöjä ajava voima, poliittinen väline ja tuotannollinen vetovoimatekijä.

Vanhan Kirjan Talvessa aiheesta ovat keskustelemassa  kirjan tekijä: tutkijat Irma Hirsjärvi, Urpo Kovala, Tanja Välisalo sekä Aino-Kaisa Koistinen, joita kaikkia yhdistää Jyväskylän yliopiston Nykykulttuurin tutkimuskeskus. Fantasia-paneelin haastattelijana toimii väitöskirjatutkija Oskari Rantala.

Tervetuloa siis Agoran Martti Ahtisaari -saliin pe 10.2. klo 16!

Tanja Välisalo
Tanja Välisalo
Irma Hirsjärvi
Irma Hirsjärvi
Urpo Kovala
Urpo Kovala
Aino-Kaisa Koistinen, kuva Hanna Poropudas
Aino-Kaisa Koistinen, kuva Hanna Poropudas


Etusivulle


Perjantain ohjelma


Lauantain ohjelma




tiistai 10. tammikuuta 2023

Hyvää uutta vuotta! Pour féliciter 2023!

Suomessa on totuttu lähettämään joulukortteja. Vaan oletko koskaan saanut tai lähettänyt uudenvuodenkorttia?

Ukrainalaisen Sergey Kirnitskiyn PF-korttiPour féliciter - eli PF-korttien historialliset juuret periytyvät 1820-luvulta erityisesti pienoisgrafiikan tekijöiden keskinäisistä onnen toivotuksista.

Maailmanlaajuinen kahden huipun perinne (kiinalainen uusi vuosi 2023 alkaa 22.1.) on Suomessa yllättävän heikosti tunnettu. Korttien on sanottu ammentavan voimansa Aasian jumaltarustoihin pohjautuvasta mytologiasta.

Traditiossa tuttuja kuva-aiheita ovat kello ja ajan kuluminen tai vastasyntynyt saapuu, kun vanhus jo poistuu jne. Näiden rinnalla taiteilijat ovat innostuneet ”kisaamaan” siitä, kuka parhaiten toteuttaa oivalluksen kiinalaisesta horoskoopista, jossa nyt elementtinä on vesi ja tiikeri 2022 vaihtuu kaniin, jonka oma elementti on puu.

Vanhan Kirjan Talvessa PF-korteista luennoi pe 10.2. klo 14.30 Martti Ahtisaari -salissa
Exlibris Aboensiksen puheenjohtaja Tauno Piiroinen

Argentiinalaisen Mauricio Schvarzmanin PF-kortti
Yhdistyksen ständillä saa neuvontaa harrastuksesta ja oman kirjanomistajamerkin hankinnasta. Näytteillä on lähes 100 exlibristä.














sunnuntai 8. tammikuuta 2023

Lauantai käyntiin Runousaamiaisella

Joko olet ehtinyt nauttimaan Runousaamiaisen laatuantimista? Seuraava tilaisuus sukeltaa säkenöivän runouden ja hyvän aamukahvin yhteispyörteisiin tarjoutuu Vanhan Kirjan Talvessa. Aloita siis lauantaiaamusi suuntaamalla askeleesi Mattilanniemeen ja Agoraan, jossa aamiaiskattauksen äärellä esiintyvät runoilijat Kati Rantala, Riikka Simpura, Eeva Åkerblad ja AP Kivinen.

Tapahtuman järjestää Keski-Suomen Kirjailijat yhteistyössä Vanhan Kirjan Talven kanssa. Runoilija Vesa Lahden juontamaan tilaisuuteen on vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa Ravintola Piatoon!
Aamukahvi runojen kanssa, kiitos!
 
Esiintyjistä ja esityksistä: 
 
KATI RANTALA on entinen pesäpalloilija ja nykyinen kirjailija-runoilija ja kirjoittamisen opettaja. Runousaamiaisella hän lukee otteita runokokoelmastaan Tuuliovia (Nysalor 2022). Teoksen liikkeessä olevat runot sanoittavat likoon laittamista, painetiloja ja katoamista - mutta myös avartumista ja löytämistä. 
 
RIIKKA SIMPURAN esikoiskirja Painottomuus (Poesia 2022) on harvoista ja tarkoin valituista sanoista koostuva runoteos, jossa valon ja pimeyden kategoriat murtuvat. 

EEVA ÅKERBLADIN esikoisteos Huolenpitoja (S&S 2022) on unenomainen ja kielellä leikittelevä kylpyläfantasia, joka tutkii mm. hoivan, levon ja huolenpidon teemoja.
 
AP KIVINEN on kolme runoteosta julkaissut runoilija ja Poetry Slamin Suomen mestari, jonka elämänmakuisissa teksteissä on vahva rytmiikka sekä vaikutteita rock-lyriikasta ja beat-runoudesta.
 
Runousaamiainen Facebookissa.


torstai 5. tammikuuta 2023

Lontoon syrjäkadulla: Anna Hollingsworthin Pastellien maantiede

Alma opiskelee näytelmäkirjoittamista ollessaan au pairina Lontoossa. Hän näkee herkällä katseellaan suurkaupungin varjoisat kujat ja erityisesti Torni-kerrostalon, jonka tulipalossa on aikoinaan kuollut kymmeniä vähävaraisia ihmisiä. Rakennus oli naamioitu rikkaiden alueiden talojen näköiseksi helposti syttyvällä pintamateriaalilla, mikä vaikuttaa nuoren kokemukseen kaupungista ja ihmisyydestä.

Päähenkilö uppoaa eettisiin pohdintoihin, ja kääntää näytelmien maailman ympäri: hän haluaa aitoudessaan kokea vääryyttä, jotta voisi kirjoittaa siitä. 

Lontoon ja näytelmien maailma on kirjailija ja toimittaja Anna Hollingsworthin tuttu, sillä hän on muuttanut yliopisto-opintojensa jälkeen Lontooseen ja opiskellut näytelmäkirjoittamista. Täysin kaksikieliselle kirjoittajalle kielen rytmi ja sanojen merkityksellisyys ovat keskeisiä, ja tammikuussa ilmestyvässä Pastellien maantieteessä onkin vahvaa ilmaisuvoimaa. 

Anna Hollingsworthia pääsee kuulemaan lauantaina 11.2. klo 14.00 - 14.45 Martti Ahtisaari -salissa. Haastattelijana toimii Vesa Tompuri.

Pastellien maantieteen kansikuva


Etusivulle


Perjantain ohjelma


Lauantain ohjelma


Muistikirja vie Peräpohjolaan: Anu Kolmosen Partisaanivalssi

Annan isän muistikirja avaa tyttärelle tien isän ja pienen Joonaksen elämään. Vieraus ja ulkopuolisuus sekoittuvat samassa hetkessä suvun salaiseen aatehistoriaan. 

Anu Kolmosen Partisaanivalssi on esikoisteos, joka keskittyy myös Peräpohjolan vahvoihin naisiin. Lyyrinen kieli toimii siinä kontrastina henkilöhahmojen rankoille kokemuksille. 

Kolmosta pääsee kuulemaan Martti Ahtisaari -salissa lauantaina 11.2. klo 15.00 - 15.45 Haastattelijana toimii Vesa Tompuri.

tiistai 3. tammikuuta 2023

Volter Kilven Alastalon salissa käsinukketeatterina

Jyväskylässä järjestetään 9.-11.2.2023 toinenkin kulttuuritapahtuma, nimittäin Seminaarinmäen nukketeatterifestivaali. Ensimmäistä kertaa järjestettävä festivaali levittäytyy myös Seminaarinmäen ulkopuolelle. Meidän kannaltamme onnellisinta on, että Vanhan Kirjan Talvessakin saa festivaalista pienen maistiaisen.

Kuva Alastalon salissa -nukketeatteriesityksestä
Kuva: Sami Perttilä
Volter Kilven klassikkoromaani Alastalon salissa sai tiettävästi ensimmäisen käsinukketeatteritulkinnan vuonna 2013, kun nukketeatteritaiteilija Elina Lajunen tarttui kirjaan ja muokkasi siitä koko perheen käsinukketeatteriesityksen. Teos sai ensi-illan Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikolla ja sitä esitettiin usean kesän ajan Seurasaaren ulkomuseossa sekä muualla Suomessa. 
 
Vanhan Kirjan Talveen teoksen synnystä kertomaan saapuvat ohjaaja ja käsikirjoittaja Elina Lajunen sekä esityksen nukenkäsittelijät Merja Pöyhönen ja Timo Väntsi. Luvassa puhetta ja keskustelua teoksesta sekä tietenkin pienet monologit itse Alastalolta, Härkäniemeltä ja Pukkilalta. 
 
Tule siis todistamaan käsinukketeatterin ihmettä Agoran Martti Ahtisaari -saliin perjantaina 10.2. klo 14.00-14.30. Kuten alkuteoksessa sanotaan: “Peremmälle, peremmälle vaan, kyllä meillä tuoleja on takaseinälläkin!” 

Ps. Alastalon salissa on aiheena myös lauantaina 11.2. Stefan Mosterin esityksessä, mutta siitä lisää tuonnempana. EDIT: Mosterin esiintyminen valitettavasti peruuntui, joten Alastalon ystäville ei nyt tulekaan kaksipäiväistä juhlaa.

Kovatasoinen kirjahuutokauppa luvassa!

Vanhan Kirjan Talven kirjahuutokaupan kirjoja
Mitä tarjotaan?

Mitäpä olisi Vanhan Kirjan Talvi ilman kirjahuutokauppaa? Niinpä. Siksi jälleen kerran on kerätty mielenkiintoinen valikoima huudettavia kohteita. Itse asiassa lista on jopa harvinaisen tasokas, katso itse täältä.

Eino Leinon Maaliskuun lauluja -teoksen nimiösivu
Listalla myös Eino Leinon esikoisteos!
Listalla hyvin monen kohteen kohdalla lukee "leima" tai "muovitettu". Tämä johtuu siitä, että suurin osa listan kohteista on kirjastosta poistettuja teoksia. Jyväskylän kaupunginkirjasto nimittäin päätti poistaa varastostaan kaikki 1800-luvulla julkaistut teokset.

Emeritus-antikvaristi ja kirja-arvioinnin mestari Jouko Ylönen kävi tutkimassa poistettujen kirjojen valikoimaa ja löysikin reilun pari sataa teosta, jotka voisivat herättää bibliofiileissä erityistä kiinnostusta. Jyväskylän kaupunginkirjasto lahjoitti nämä kirjat yhdistyksellemme, kiitos siitä!

Tervetuloa siis lauantaina 11.2. Agoran Auditorio 2:een. Meklari aloittaa ripeätahtisen urakkansa klo 12.30.

Kirjahuutokaupan ostokset voi maksaa käteisellä tai pankkikortilla.

Ps. Kirjaston kokoelmista ei tarvitse huolestua sikäli, että tietenkin ennen kirjojen poistoa Jyväskylän kaupunginkirjastolla varmistettiin, että vastaava teos löytyy vähintään Varastokirjaston kokoelmista. Kaikki poistetut teokset ovat edelleen jokaisen kirjastonkäyttäjän (kauko)lainattavissa.


EDIT: Kirjahuutokauppa aloitetaan hyväntekeväisyyskohteella, lue lisää täältä.


Etusivulle


Perjantain ohjelma


Lauantain ohjelma

maanantai 2. tammikuuta 2023

VKT 2023 tulossa

Vanhan Kirjan Talvi 2023 -juliste (Jussi Jäppinen)
Tarkkasilmäisimmät ovat saattaneet jo huomata, että VKT 2023:n ohjelmatietojen edessä olevaa verhoa on hieman raotettu. Perjantain ja lauantain ohjelmat saadaan toivon mukaan lähipäivinä lähes kokonaan julkistettua. Aikaisempien vuosien kokemuksella kuitenkin voi olettaa, että joitakin ohjelmanumeroita säädetään vielä viimeisiin hetkiin asti.

Tuttuun tapaan julkaisemme tarkempia tietoja ohjelmanumeroista ja näytteilleasettajista tässä blogissa ja jaamme postaukset myös somekanavillamme Facebookissa ja Instagramissa. Somemme seuraaminen on siis erittäin suositeltavaa.

Facebookissa voit myös kertoa meille ja muille, että VKT 2023 kiinnostaa sinua ja aiot osallistua tapahtumaamme. Aivan huippua on, jos levität sanaa ystävillesi esimerkiksi jakamalla somepostauksiamme. 

Erittäin hyvää uutta vuotta 2023 siis meille kaikille!