lauantai 27. huhtikuuta 2024

Kevätkokous 14.5.

Kuva: Be_Stasya, Pixabay
Vanhan Kirjallisuuden Ystävät ry:n keväinen vuosikokous järjestetään 14.5. klo 16.30 alkaen Jyväskylän yliopiston Lähde-kirjastossa (Seminaarinkatu 15).

Kaikki ovat tervetulleita kokoukseen kuulemaan yhdistyksen toiminnasta eli Vanhan Kirjan Talvi -tapahtuman järjestämisestä. Ja samalla on totta kai mahdollisuus liittyä myös tapahtuman aktiiviseen järjestäjäporukkaan, sillä uusia ideoita ja käsiä tarvitaan aina. 

Ota yhteyttä puheenjohtajaan aapo.ruuttunen@gmail.com, niin osaamme olla lukitun oven luona päästämässä kokoukseen tulijat sisään.

Keväisin terveisin,
Vanhan Kirjallisuuden Ystävät ry:n hallitus

torstai 8. helmikuuta 2024

Ravintoa myös vatsalle

Ravintola Piaton sali.
Vanhan Kirjan Talvi järjestetään Agora-rakennuksessa, jossa sijaitsee ravintola Piato. Nälän yllättäessä tai kahvihampaan kolottaessa ei siis tarvitse lähteä kauas. Ruokalista löytyy yllä olevan linkin takaa.

Vanhan Kirjan Talven kunniaksi Piato palvelee tavallista pidemmillä aukioloajoilla:
  • pe 9.2. avoinna klo 8 - 17 (lounas klo 10.30 - 16.30)
  • la 10.2. avoinna klo 8.30 - 16 (lounas klo 10.30 - 15.30)
Ja muista myös viikon tärkein ateria: Runousaamiainen! Lauantaina klo 10 alkava tilaisuus järjestetään Piaton tiloissa. Runoudesta saa nauttia ihan ilmaiseksi, mutta lämpimästi suosittelemme ottamaan lisäksi myös runsaan aamiaisen hintaan 10,50 €. Aamiaista on tarjolla la klo 9 - 11. 

Hyvää ruokahalua!

Ohjelma lauantaina

Lauantaina pääsemme nauttimaan monipuolisesta kaunokirjallisesta ohjelmasta: mukana on monia kotimaisia eturivin kirjailijoita. Yhteistyökumppanimme Keski-Suomen Kirjailijat ry tuottaa aimo annoksen ohjelmaa lauantaihin, eli pääosa Kirjailijayhdistysten Talvipäivien lauantain ohjelmasta järjestetään Agorassa Vanhan Kirjan Talven yhteydessä. Kiitos siitä! Pieni maistiainen saadaan myös Seminaarinmäen nukketeatterifestivaalin ohjelmistosta.

10.00 Jyväskylän kaupungin kirjastoauto palvelee (Agoran pääsisäänkäynnin vieressä)
10.00 Runousaamiainen (Ravintola Piato)
12.00 Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia (Martti Ahtisaari -sali) 
12.30 Kirjahuutokauppa (Auditorio 2)
13.00 Persoonallinen Runo Nyt (Agoran aula)
14.00 Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa (Martti Ahtisaari -sali) 
14.00 Esseeklubi (Auditorio 2)
15.00 Tapani Bagge: Hallin Hurja (Martti Ahtisaari -sali)
16.00 Paneelikeskustelu: Miksi toiset kaupungit ovat poeettisia ja toiset eivät? (Auditorio 2)

19.00 Sähkö-klubi (Vakiopaine, Kauppakatu 6) 

Jouni Tossavaisen näyttely Kirjailijakuvia & Museorunoja on nähtävillä Agoran aulassa koko tapahtuman ajan.

Antikvaarisia kirjoja arvioidaan maksutta tapahtuman infopisteellä. Keski-Suomen Filatelistiseura sekä Keski-Suomen Numismaatikot arvioivat maksutta postimerkkejä ja rahoja koko tapahtuman ajan.

Keski-Suomen Filatelistiseuran osastolla vietetään Postimerkin päivää: sitä juhlistetaan julkistamalla omakuvamerkki (tehty 50 + 50 kpl) ja postikortti Jussi Murtosaaren kuvaamalla kuningaskalastajalla.

Huomaa myös ravintola Piaton tilaisuuden kunniaksi pidennetyt aukioloajat!

Agoran (Ag) ja parkkipaikkojen sijainnit voin tarkistaa kampuskartasta

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa mukaan! 

Kuva: LubosHouska, Pixabay

 

Ohjelma perjantaina

 Tervetuloa osallistumaan perjantain ohjelmaan Agorassa

Perjantaina yhteistyökumppanimme ovat näyttävästi mukana ohjelmistossa: Kuulemme erittäin mielenkiintoisia esityksiä Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta - osassa niistä pääsee jopa itsekin osallistumaan ja kokeilemaan uutuuksia. Koko tapahtumamme avaakin tietysti yliopiston rehtori Jari Oajala. Myös Työväen kulttuuritapahtuma Jyväskylän Talvi tukee Vanhan Kirjan Talvea, ja tämän yhteistyön myötä saamme nauttia perjantai-illan kirjailijapaneelista.

Kuva: Marisa_Sias, Pixabay
12.15 Tapahtuman avaus: Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala (Martti Ahtisaari -sali)
13.00 Teiko Heinosaari: Kvanttiaakkoset (Martti Ahtisaari -sali)
15.00 Harry Lönnroth: Eufemian laulut (Martti Ahtisaari -sali)

Jouni Tossavaisen näyttely Kirjailijakuvia & Museorunoja on nähtävillä Agoran aulassa koko tapahtuman ajan.

Antikvaarisia kirjoja arvioidaan maksutta tapahtuman infopisteellä. Keski-Suomen Filatelistiseura sekä Keski-Suomen Numismaatikot arvioivat maksutta postimerkkejä ja rahoja koko tapahtuman ajan.

Keski-Suomen Filatelistiseuran osastolla vietetään Postimerkin päivää: sitä juhlistetaan julkistamalla omakuvamerkki (tehty 50 + 50 kpl) ja postikortti Jussi Murtosaaren kuvaamalla kuningaskalastajalla.


Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa mukaan!
Logo: Jyväskylän Talvi

Logo: Jyväskylän yliopisto



lauantai 3. helmikuuta 2024

Yhteistyökumppanit 2024

Kuva: jarmoluk, Pixabay
Vanhan Kirjan Talven taustavoimien, eli Vanhan Kirjallisuuden Ystävät ry:n, lisäksi tapahtuman takaa löytyy myös vankkaa yhteistyötä.

Ohjelmayhteistyötä on tehty jo vuosia Keski-Suomen kirjailijoiden kanssa, sillä he ovat tuottaneet VKT:n yhteydessä runotilaisuuksia. Ja niin tänäkin vuonna, kun suursuosion saavuttanut Runousaamiainen järjestetään lauantaiaamuna ja Sähköklubi illalla, ja tällä kertaa ohjelmassamme on muutenkin laaja ja upea tarjonta Keski-Suomen kirjailijoiden ohjelmaa.

Logo: Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto on myös vahvasti läsnä ohjelmassa pääyhteistyökumppaninamme, sillä tapahtumassa on jälleen useita huippututkijoita kertomassa erittäin mielenkiintoisista tutkimuskohteistaan - osaan esityksistä sisältyy myös käytännön kokeilemista, joten tutkimuksen äärelle on todella helppo ja hauska tulla. Tapahtuma tarvitsee tietenkin myös puitteet, ja ne saadaan yliopiston kanssa tehtynä yhteistyönä. Ja mainiohan Agoran aulassa ja tilavissa saleissa on tapahtumaa järjestää. Agoran aulassa kannattaa huomioida myös Avoimen tiedon keskuksen myyntipöytä. 

Pihaan kurvaa myös kirjastoauto, kiitos Jyväskylän kaupunginkirjaston!

Logo: Jyväskylän Talvi
Aviador-kustantamo tuo lauantai-iltapäivään peräti kaksi mielenkiintoista kirjailijavierasta: Tapani Baggen ja Jouni Tossavaisen

Työväen kulttuuritapahtuma Jyväskylän Talvi tukee Vanhan Kirjan Talvea. Tänä vuonna saamme nauttia yhteistyössä toteutetusta perjantai-illan hienosta kirjailijapaneelista, jossa kuulemme Juha Itkosta, Maria Peuraa ja Joonatan Tolaa Eila Tiaisen johdolla,

Suuri osa Vanhan Kirjan Talvessa esiintyvistä kirjailijoista on paikalla Lukukeskuksen järjestäminä. Kirjailijavierailujen lisäksi tämä mainio organisaatio edistää lukemista ja lukemista monella muullakin tavalla.

Aivan Agoran nurkan takaa, Jyväsjärven kauniista maisemista löytyy myös majoituspaikka, Finlandia Hotelli Alba.



Tervetuoa avajaisiin perjantaina klo 12.15!

Jari Ojala (Kuva: Jyväskylän yliopisto)
 Vanhan Kirjan Talven ohjelma käynnistyy perjantaina heti puolilta päivin, kun Agoran Martti Ahtisaari -salissa tervetuosanat lausuu Jyväskylän yliopisto rehtori Jari Ojala

Agoraan kannattaa siis tulla kuulolle ja varata itselleen saman tien hyvä istumapaikka, sillä tapahtuman kaksipäiväinen ohjelma käynnistyy klo 12.15.

Jyväskylän yliopisto toimii tänä vuonna muutenkin tapahtuman yhteistyökumppanina ja ohjelmassa kuullaan tieteen ja tutkimuksen uusista tuulista. Tutkijat jatkavatkin puheenvuoroillaan rehtorin avajaispuheen jälkeen, joten tutkitun tiedon äärelle on nyt helppo ja mukava pääsy!

HYTTI-hanke: Hyvinvointi koettuna, kuvattuna ja tulkittuna

Miten ihmiset kokevat arjessaan hyvin- ja pahoinvointia? Miten tutkitaan hyvinvointia kouluissa ja tutkimusmaailmassa? Miten ulkona liikkuminen ja seniorikorttelien osallisuus vaikuttavat ikääntyneiden hyvinvointiin? Miten taide ja kulttuuri vaikuttavat hyvinvointiin? Miten Keski-Suomessa tutkitaan hyvinvointia? Muun muassa näitä teemoja on käsitelty Jyväskylän yliopistossa viime vuonna ilmestyneessä Hyvinvointi koettuna, kuvattuna ja tulkittuna -artikkelikokoelmassa.

Kansikuva: Jyväskylän yliopisto
Perjantaina tutkimusjulkaisujen vakuuttavan sarjan päättää klo 16  HYTTI-hanke, joka on Jyväskylän yliopistossa vuodesta 2016 lähtien toiminut hyvinvoinnin ja terveyden tutkijoiden verkosto. HYTTI on tuonut yhteen eri ihmistieteellisiä aloja edustavia tutkijoita pohtimaan hyvinvointia. Näiden keskustelujen pohjalta on syntynyt Hyvinvointi koettuna, kuvattuna ja tulkittuna -artikkelikokoelma, joka tarkastelee hyvinvoinnin käsitettä ja hyvinvoinnin tutkimuksen moniulotteisuutta ihmistieteiden tutkimuksen näkökulmasta. 

Kirjan lähtökohtana on monitieteisyys sekä eri alojen ja tutkimusperinteiden tavat ymmärtää ja määritellä hyvinvointi erilaisilla tutkimuskentillä. Kirjan keskiössä on hyvinvoinnin kokemuksellisuus, sekä erilaiset tavat kuvata, tulkita, selittää ja ymmärtää hyvinvointia. Kirja ei pyri esittämään yhteistä tai yksiselitteistä määritelmää hyvinvoinnin käsitteelle. Päinvastoin: teos kuvaa, miten eri tavoin hyvinvointia voi määritellä, ja millaisin kysymyksenasetteluin ja menetelmin sitä voi tutkia.

HYTTI-verkosto on osa monitieteistä JYU.Well-tutkimusyhteisöä, joka tekee näkyväksi eri tieteenalojen hyvinvoinnin alueella tekemää tutkimusta ja koulutusta ja tukee niiden vaikuttavuutta ihmisten, yhteisöjen ja yhteiskunnan hyvinvointiin.

Hyvinvointi koettuna, kuvattuna ja tulkittuna -kirjan (2023) ovat toimittaneet Annika Tammela, Pilvi Hämeenaho, Johanna Eronen ja Jari Eilola ja se on ilmestynyt osana Jyväskylän yliopiston JYU Studies -sarjaa. Vanhan Kirjan Talvessa teoksen teemoja esittelevät Annika Tammela ja Johanna Eronen.

Tervetuloa kuulemaan meitä jokaista koskettavista aiheista perjantaina klo 16! 








 

torstai 1. helmikuuta 2024

Kirjastoautopysäkki Agoran edessä

Milloin viimeksi kävit kirjastoautossa? Onko se sinulle nostalginen lapsuusmuisto vai jokaviikkoinen käyntikohde? Kirjastoautoilla tuodaan kirjastopalvelut koulujen ja päiväkotien pihoille sekä syrjäisemmille kyläteille, mutta Jyväskylässä pääsee kirjastoautoon asioimaan ihan keskustan liepeilläkin.

Tavallisesti kirjastoautot pysyvät viikonloppuisin talleissaan, mutta nyt saadaan nauttia poikkeuspysäkistä: Jyväskylän kaupungin kirjastoauto Wivi on Vanhan Kirjan Talvessa lauantaina 10.2. klo 10 - 15. Autoa ei voi olla huomaamatta, sillä se on pysäköitynä Agoran pääoven viereen.

Piipahda siis autoon fiilistelemään ja tekemään löytöjä. Kirjastokortilla kirjakassin täydentäminen ei maksa mitään! (Jos kirjastokortti puuttuu, niin senkin saa autosta.)

Ps. Jyväskylän kaupunginkirjastosta jää tänä vuonna kaksi kirjastoautoa
eläkkeelle. Yksi uusi auto on jo tilauksessa, eli syksyllä päästään uudenlaisen, erityisesti lapsille ja nuorille suunnitellun kirjasto- ja kulttuuriauton kyytiin.


Kirjastoauto Wivi Agoran edessä VKT2023:ssa


keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Kvanttiaakkoset – uudenlainen kirja kvanttilaskennan opiskeluun

Teiko Heinosaari
(kuva: Jyväskylän yliopisto)
Ensimmäinen suomenkielinen kvanttifysiikan oppikirja
ilmestyi jo vuonna 1931, samoihin aikoihin kuin ensimmäiset englanninkieliset ja saksankieliset kvanttifysiikan oppikirjat.

Kvanttifysiikka oli yksi 1900-luvun merkittävimmistä tieteellisistä vallankumouksista ja sillä oli laajoja vaikutuksia monilla eri aloilla. Sadan vuoden aikana kvanttifysiikka on ollut tiiviin tutkimuksen kohteena ja sen sovellusalueet ovat lisääntyneet. 2000-luvulla kvantti-informaatio ja kvanttilaskenta ovat olleet laajan mielenkiinnon kohteena. Kvanttitietokone tulee vastaan uutisissakin vähän väliä.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa on tehty uudenlainen kvanttilaskennan oppikirja, joka käyttää hyväkseen TIM-oppimisalustaa. Kvanttilaskennan aakkoset on kolmesta osasta koostuva kokonaisuus, jossa käydään läpi kvantti-informaation ja -laskennan perusperiaatteita. Interaktiivisten harjoitusten avulla opiskelija pystyy omaksumaan kvanttilaskennan taitoja. Kurssikokonaisuus ei edellytä esitietoja.

Kvanttilaskennan professori Teiko Heinosaari esittelee tätä uudenlaista kvanttilaskennan oppikirjaa. Yleisö pääsee kokeilemaan harjoituksia kännyköillään tai tableteillaan. Tämä esitys avaa Jyväskylän yliopiston tutkijoiden perjantai-iltapäivän ohjelmaosion. Joten tervetuloa 9.2. klo 13 Martti Ahtisaari -saliin. 

Kvanttilaskennan aakkoset -kirjan logo



perjantai 19. tammikuuta 2024

PERUTTU SAIRASTAPAUKSEN VUOKSI!!! JP Koskinen: Taivaan vartijat sekä Hugo ja hirmuinen ihmisbakteeri

Tämä esitys on valitettavasti peruttu sairastapauksen vuoksi.





JP Koskisen tuotanto on laaja, ja palkintojakin on kertynyt runsaasti. Hän on julkaissut mm. historiallisia romaaneja, fantasiaa, lastenkirjoja, rikosromaaneja, tietokirjoja ja novelleja ja on monen lukijan suosikkeja.

Lauantaina keskustellaankin sekä romaanistaan Taivaan vartijat että lapsille suunnatusta teoksestaan Hugo ja hirmuinen ihmisbakteeri. Minkälaista on olla näin monen eri genren kirjoittaja? Onko Koskisen vuorokaudessa enemmän tunteja kuin meillä muilla?

Taivaan vartijat on suositun Ristiretki-saagan neljäs ja viimeinen osa. Vuonna 1187 Albert Canmore suuntaa Tyyroksesta Ranskaan ja Englantiin etsimään pelastajia Pyhälle maalleen. Eeppiseen seikkailuun ilmestyy maineikas soturi, Rikhard Leijonamieli. Kuinka temppeliherrojen mahdille ja Jerusalemin valtakunnalle käy? 

Entä mitä tapahtuu, kun Hugo-koira saa ihmisbakteerin? Eräänä aamuna Hugon ystävät huomaavat, että hän käyttäytyy omituisesti, ihan kuin ihminen. Ja koirien maailmassa siitä ei voi syntyä kuin mukaansatempaava seikkailu.

JP Koskista kuullaan lauantaina 10.2. klo 16 Martti Ahtisaari -salissa. Haastattelijana on Katri Alatalo. Tervetuloa kuulolle!

Tämä esitys on valitettavasti peruttu sairastapauksen vuoksi.



JP Koskinen (Kuva: Like Kustannus)






tiistai 16. tammikuuta 2024

Kuolleita kirjailijoita ja Museorunoja

Matti Pulkkinen Oriveden opistolla vuonna 1980.
Kirjallisuuden lisäksi Vanhan Kirjan Talvessa pääsee nauttimaan myös visuaalisemmasta taiteesta. Kirjailija Jouni Tossavainen pystyttää Agoran aulaan valokuvanäyttelyn, jossa on kuvia edesmenneistä kirjailijoista. Näitä vanhoja filmiajan otoksia täydentävät uudet valokuvarunot työnimellä Museorunoja. Näyttely on esillä koko Vanhan Kirjan Talven ajan.

Lauantaina 10.2. klo 13.00 Martti Ahtisaari -salissa Tossavainen kertoo näyttelyyn liittyvästä valokuvarunojen kokoelmasta Näköala Haminavuorelle (Aviador 2022) ja romaanista Venäjän metsästäjät – Eräurheilua Kominmaalla (Aviador 2023). Haastattelijana toimii Vesa Tompuri.





Jouni Tossavainen
(kuva: Pentti Vänskä)

maanantai 15. tammikuuta 2024

Angelika ja kuumat paikat -nukketeatteriesitystiiseri

Kuva: Matti Vahtera

Osittain Vanhan Kirjan Talven kanssa samaan aikaan järjestetään Jyväskylässä myös Seminaarinmäen nukketeatterifestivaali. Saamme sieltä harvinaiset vieraat tapahtumaamme: viihdekirjallisuuden kuningattaren Angelikan työryhmineen.

Lauantaina 10.2. Agorassa nähdään maistiainen aikuisten nukketeatteria, kun Angelika ja kuumat paikat -esityksen nukketeatteritaiteilijat Merja Pöyhönen ja Timo Väntsi sekä itse Angelika-nukke saapuvat Mattilanniemeen esiintymään ja kertomaan teoksen syntyprosessista. Angelika ja kuumat paikat -nukketeatteriesitys on romantillis-viihteellinen, kutkuttava, kyseenalainen ja paljon muutakin! Kaikkien yli 15-vuotiaiden kannattaa siis saapua Martti Ahtisaari -saliin klo 11.30. 

Näytteilleasettajat 2024

Kovin olisi tyhjää hyllyissä ja aulassa ilman näytteilleasettajia, mutta onneksi meillä on mukana monia luottotuttuja ja uusia tuttavuuksia.

Tänä vuonna Agoran aulaan saapuvat antikvariaatit:


Mukana ovat myös kirjakaupat ja kustantamot, joiden kirjailijoita nähdään myös ohjelmassa:


Ja pitkä yhteistyö jatkuu myös seurojen ja muiden toimijoiden kanssa, joiden osaamista on nähtävissä Agoran aulassa:

Runopaja

Runoilija ja sanataideohjaaja
Eeva Vänskä

Kiinnostaako runojen kirjoittaminen? Vanhan Kirjan Talvessa sinun ei tarvitse olla vain kirjallisuuden vastaanottajana, vaan myös aktiivisempi osallistuminen onnistuu.

Eeva Vänskä tulee pitämään Vanhan Kirjan Talveen sanataidepajan, jossa kuulemme aluksi entropiasta, jonka jälkeen pääsee kokeilemaan paria kirjoitustehtävää. Oma muistivihko mukaan! Kaikki kirjoittajat ovat tervetulleita Runopajaan!

Ja mitä se entropia on? Se selviää lauantaina 10.2. klo 13 Agoran Auditorio 3:ssa.


sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Olkaa hyvät ja huutakaa!

Vanhan Kirjan Talvessa on jo pitkät perinteet järjestää kirjahuutokauppa sekä postimerkki- ja rahahuutokauppa. Niinpä tänäkin vuonna keräännymme lauantaina Auditorio 2:een aarteiden äärelle.

  • Lauantaina pääsee avaamaan ääntään klo 11 postimerkki- ja rahahuutokaupalla, huutokauppaluettelo täällä.
  • Kirjahuutokauppa järjestetään klo 12.30 alkaen, huutokauppaluettelo täällä.
  • Huutokaupattaviin kohteisiin pääsee tutustumaan ennen tilaisuuksien alkua. 

Maksuvälineinä ovat käteinen ja pankkikortti. 

Raha- ja postimerkkihuutokaupan kohteita.


Kirjahuutokaupan armeijaosastoa.


Kirjahuutokaupassa on myytävänä
mm. J.V. Snellmanin tuotantoa.


Muista myös käydä postimerkki- ja raha-asiantuntijoiden päivystyspisteellä. Paikalliset seurat Keski-Suomen Filatelistiseura sekä Keski-Suomen Numismaatikot arvioivat maksutta postimerkkejä ja rahoja koko tapahtuman ajan. Onko sinulla hallussasi aarre?

Keski-Suomen Filatelistiseuran osastolla vietetään Postimerkin päivää: sitä juhlistetaan julkistamalla omakuvamerkki (tehty 50 + 50 kpl) ja postikortti Jussi Murtosaaren kuvaamalla kuningaskalastajalla. 

Etusivulle

Perjantain ohjelma

Lauantain ohjelma

perjantai 12. tammikuuta 2024

Harry Lönnroth: tarunhohtoinen ritaritrilogia


Keskiaika, ritari-ihanteet ja runous! Kuningas Arthurin pyöreänpöydän ritarikertomukset tavoittivat Pohjolan keskiajalla.

Mannermainen ritarirunotrilogia Eufemian laulut on käännetty vihdoin suomeksi. Keskiaikainen merkkiteos on klassikko ja maailmankirjallisuutta.

Perjantaina klo 15 kuulemme siis ritarien ajasta, kun suomennosta esittelee Martti Ahtisaari -salissa professori Harry Lönnroth. Haastattelijana on keskiajan tutkija Susanna Niiranen. Esitys on osa Jyväskylän yliopiston tutkijoiden ohjelmaosiota. 

Tervetuloa heittäytymään mukaan vuosisatojen takaiseen seikkailuun!


Kuva: Pixabay



Antti Laine: urheilujournalismista avoimesti



Mitkä legendaariset sanat Pekka Tiilikainen lausui radioaalloille vuonna 1938 MM-latujen äärellä Lahdessa? Millaista ihmiskuvaa urheilujournalismissa on luotu? Miksi urheilu kiinnostaa kuluttajia?

Näihin ja lukuisiin muihin urheilukansaa kiinnostaviin kysymyksiin pureudutaan suomalaista urheilujournalismia tarkastelevalla verkkosivustolla. Kyse on vertaisarvioidusta, mutta populaariin muotoon puetusta akateemisesta tietopankista, joka on verkossa kaikille avoimesti saatavilla. Sivusto sisältää alan tutkimukset kokoavan bibliografian ja tietoa muun muassa urheilujournalismin historiasta, ominaispiirteistä sekä kiinnostavimmista ilmiöistä.

Vanhan Kirjan Talvessa kuullaan tänä vuonna yhteistyökumppanimme Jyväskylän yliopiston tutkijoita. Perjantaina tutkijoiden vaikuttavaan kaartiin kuuluu klo 14 Martti Ahtisaari -salissa esiintyvä Antti Laine, joka esittelee laaja-alaisesti urheilujournalismiin pureutuvaa teosta.

Kuva: Pixabay


torstai 11. tammikuuta 2024

Tapani Bagge: Hallin Hurja

Kuva: Timo Ahola. Aviador.
Lauantaina tapaamme myös Aviador kustannuksen kirjailijoita. 

Tuottelias ja lukijoiden kestosuosikkeihin kuuluva Tapani Bagge on kirjoittanut mm. rikoskirjallisuutta sekä lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Vanhan Kirjan Talvessa hän kertoo Hallin Hurja -teoksestaan, dekkarikirjallisuudesta ja Hämeenlinna-noirista. 

Hallin Hurja vie lukijan 1800-luvun Kuorevedelle: naistennaurattajana ja hevosmiehenä tunnettu Hallin Janne päätyy rikoksen tielle. Lopulta hänet tuomitaan ajan mukaisesti maastakarkotukseen, mutta hänpä onnistuu pakenemaan ja seikkailunsa jatkuvat Pohjois-Amerikassa saakka.

Tapaamme Baggen lauantaina klo 15 Martti Ahtisaari -salissa (Auditorio 1). Haastattelijana toimii Vesa Tompuri Aviadorilta. Tervetuloa mukaan!  

maanantai 8. tammikuuta 2024

Kirjailijapaneeli: Juha Itkonen, Maria Peura, Joonatan Tola

Vanhan Kirjan Talvi ja Jyväskylän Talvi satutaan järjestämään samaan aikaan, joten otimme tilanteesta jälleen ilon irti ja järjestämme yhteistyössä kirjailijapaneelin perjantaina klo 17. Työväen kulttuuritapahtuma Jyväskylän Talvi tukee Vanhan Kirjan Talvea.

Kuva: Laura Malmivaara, Otava 2015
Tänä vuonna paneelikeskustelun teemana on perhe, jota monet kirjailijat ovat käsitelleen eri näkökulmista. Paneelissa on tänä vuonna mukana Juha Itkonen, Maria Peura ja Joonatan Tola. Paneelia juontaa Eila Tiainen. 

Palkittu kirjailija Juha Itkonen on käsitellyt perhettä useissa teoksissaan. Esimerkiksi Kohti-romaanissaan (2007) hän kuvaa kahta sukupolvea ja hajonnutta perhettä. Kaikki oli heidän -romaanissaan (2021) keskusteluun nousevat isät ja pojat, miehet ja maailmanloppu. Itkosen ilmauksessa on sekä iloa että haikeutta - kuten perheissäkin. 

Kuva: Marjo Tynkkynen/Blindspot Photo Oy, Otava 2022
Kirjailija ja dramaturgi Maria Peura on käsitellyt myös perhettä eri lähtökohdista. Perhe vilahtaa monien hänen tekstiensä, mm. Antaumuksella keskeneräinen. Kirjailijan korkeakoulu -teoksen (2012), taustalla. Uusi romaaninsa Esikoinen (2023) on vavahduttava ja omakohtainen teos lapsen sijoittamisesta pois kotoa. Kuvaus luo rehellisen valon kohti perhettä, traumoja ja selviytymistä. 

Joonatan Tolan esikoisteos Punainen planeetta (2021) kertoi isästä ja pojasta, joka halusi oppia tuntemaan hänet. Uusi teos Hullut ihanat linnut (2023) oli traaginne kasvukertomus, jossa yhdistyvät menehtyneen isän, pyörätuoliin joutuneen äidin ja huostaanottouhan ilmapiirit. 

Kuva: Jyri Keronen, Otava 2020

Logo: Jyväskylän Talvi