tiistai 4. helmikuuta 2025

Tauon paikka: ravintola Piato

Agora-rakennuksessa sijaitsee tuttujen tapahtumasalien lisäksi myös ravintola Piato. Nälän tai kahvijanon yllättäessä apu on siis lähellä.

Vanhan Kirjan Talven iloksi Piato palvelee tavallista pidemmillä aukioloajoilla:
  • pe 7.2. klo 8 - 17 (lounas klo 10.30 - 17)
  • la 8.2. klo 9 - 15 (lounas klo 11 - 15).
Ja muista myös viikon tärkein ateria eli Runousaamiainen. Lauantaina klo 10 alkava tilaisuus järjestetään Piaton ravintolasalissa. Runoudesta saa nauttia ihan ilmaiseksi, mutta Piatosta voi ostaa itselleen myös runsaan aamiaisen, joka on tarjolla lauantaina klo 10 - 11. 
 
Hyvää ruokahalua! 
 
Ravintola Piaton sali.


maanantai 3. helmikuuta 2025

Piipahda kirjastoauto Wäinössä

Joko olet käynyt Jyväskylän kaupunginkirjaston uudessa Wäinö-kirjastoautossa? Elokuussa 2024 aloittanut kirjabussi tuo kätevästi kirjastopalvelut koulujen ja päiväkotien pihoille sekä syrjäisemmille kyläteille – tai vaikka kirjallisuustapahtuman yhteyteen. 

Wäinö päivystää Vanhan Kirjan Talvessa lauantaina 8.2. klo 10-15. Autoa ei voi olla huomaamatta, sillä se on pysäköitynä Agoran pääoven viereen.

Piipahda siis autoon fiilistelemään ja tekemään löytöjä. Kirjastokortilla kirjakassin täydentäminen ei maksa mitään! (Jos kirjastokortti puuttuu, niin senkin saa autosta.)

Kirjastoauto Wäinö iltavalaistuksessa.
Kuva: Mikko Vähäniitty

sunnuntai 2. helmikuuta 2025

Dekkaripaneeli: Virpi Hämeen-Anttila, Mikko Porvali ja Timo Sandberg

Minkälaista taustatyötä kirjailija tekee? Millainen arvoitus kätkeytyy dekkarien kirjoittamiseen? Muun muassa näitä teemoja valaisee perjantai-illan dekkaripaneeli, jossa keskustelevat lukijoiden suosikit Virpi Hämeen-Anttila, Mikko Porvali ja Timo Sandberg

Virpi Hämeen-Anttilan tuotanto on hyvin laaja ja monipuolinen: romaaneja, tietokirjoja, nuortenromaaneja, kirjallisuusesseitä, novelleja, runoja, kolumneja ja suomennoksia. Hämeen-Anttila on tehnyt kirjailijan työn lisäksi myös tutkimusta ja kuvituksia. Lukijat tuntevat hyvin Karl Axel Björkin seikkailut 1920-luvun Helsingissä.

Virpi Hämeen-Anttila
(kuva: Lenita Susi)

Mikko Porvali on kirjailija, lakimies ja poliisi. Hän on kirjoittanut historiallisia tietokirjoja, ja syventyy kaunokirjallisessa tuotannossaan ammattimiehen otteella 1920-1930-luvun poliisitoimintaan. Trilogia sijoittuu Viipurin lääniin, jota koettelivat aikoinaan poliisimurhat, jotka kääntyvät Porvalin käsittelyssä fiktiivisiksi tarinoiksi. 

Mikko Porvali
(kuva: Tommi Anttonen)

Timo Sandberg tunnetaan sekä nykyaikaan että 1930-1940-luvuille sijoittuvista dekkareistaan. Hän on kirjoittanut myös tietokirjoja ja nuortenromaaneja sekä tehnyt toimittajan työtä.

Timo Sandberg
(kuva: Jukka Sandberg)

Dekkaripaneeli kokoontuu perjantaina 7.2. klo 17 Martti Ahtisaari -salissa. Ohjelma on tehty yhteistyössä Suomen dekkariseuran kanssa. Paneelin puheenjohtajana ja dekkariseuran edustajana toimii Matti Järvinen.

Yhteistyökumppanit 2025

 Vanhan Kirjan Talven taustavoimien, eli Vanhan Kirjallisuuden Ystävät ry:n, lisäksi tapahtuman taustalla tehdään myös paljon yhteistyötä.

Yhteistyö Keski-Suomen kirjailijoiden kanssa on jo pitkä perinne, sillä he ovat tuottaneet VKT:n yhteydessä runotilaisuuksia jo vuosien ajan. Tämänkin vuoden lauantaissa pääsemme nauttimaan suosittua Runousaamiaista ja koko tapahtumamme päättää Sähköklubi.

Logo: Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto on myös vahvasti mukana pääyhteistyökumppaninamme, sillä tapahtumassa on jälleen useita huippututkijoita kertomassa mielenkiintoisista tutkimuskohteistaan. Tänä vuonna tutkimustaan esittelee Musiikin, kulttuurin ja taiteen tutkimuksen laitos, joten aiheet ovat monipuolisia ja varmasti kiinnostavia. Tapahtuma tarvitsee tietenkin myös puitteet, ja ne saadaan yliopiston kanssa tehtynä yhteistyönä. Ja mainiohan Agoran aulassa ja tilavissa saleissa on tapahtumaa järjestää.

Pihaan kurvaa myös kirjastoauto, kiitos Jyväskylän kaupunginkirjaston!

Tapahtumaan tulee kirjailijavieraita monista kustantamoista, ja paikan päällä pääsee tutustumaan myös kustantamojen teoksiin, joten tervetuloa jälleen mukaan tapahtumaan Aviador, Enostone ja Vastapaino! Perjantaina saamme nauttia myös dekkaripaneelista, joka on toteutettu yhteistyössä Suomen dekkariseura ry:n kanssa - luvassa on siis sopivan jännittäviä hetkiä.

Suuri osa Vanhan Kirjan Talvessa esiintyvistä kirjailijoista on paikalla Lukukeskuksen järjestäminä. Kirjailijavierailujen lisäksi tämä mainio organisaatio edistää lukemista ja lukemista monella muullakin tavalla.




Näytteilleasettajat 2025

 Agoran aula täyttyy perinteiseen tapaan mainiosta kirjavalikoimasta. Tänä vuonna näytteilleasettajina on aiemmista tapahtumista tuttuja ja uusiakin kauppiaita.

Tänä vuonna mukaan saapuvat antikvariaatit:


Mukana ovat myös kirjakaupat ja kustantamot, joiden kirjailijoita nähdään myös ohjelmassa:


Ja pitkä yhteistyö jatkuu myös seurojen ja muiden toimijoiden kanssa, ja mukana on uusiakin tuttavuuksia:

Juhani Kemi

N. O. Laveajoki: Elinpiiri-runoteos

Ystävänpäivän alla on hyvä puhua myös hieman yksinäisyydestä.



"Siitä on niin pitkä aika

kun kuulin nimeni lausuttavan



se hädin tuskin enää tuntuu omalta"


Jyväskyläläinen runoilija N. O. Laveajoki kuvaa Elinpiiri-kirjassaan yksinäisyyttä ytimekkäästi ja pysäyttävästi. Tule kuuntelemaan, kun Laveajoki lausuu koskettavia tekstejään Martti Ahtisaari -salissa perjantaina 7.2. klo 15.

Laveajoki on myös tavattavissa koko viikonlopun ajan omalla myyntipisteellään, missä häneltä voi muun muassa tilata henkilökohtaisen runon – vaikkapa juuri ystävänpäivälahjaksi.

N. O. Laveajoen Elinpiiri-kirjan kansikuva


lauantai 1. helmikuuta 2025

Tie kirjailijaksi: Katja Meritähti

Miten tie kirjailijaksi avautuu? Millainen vauhti matkalla on? Millaisia maisemia ja muita kulkijoita kohtaa? Voiko matkaan tulla mutkia?

Katja Meritähti kertoo perjantaina 7.2. klo 14 Ahtisaari-salissa matkastaan kirjoittamisen opinnoista kirjailijaksi.

Hän on valmistunut vuonna 2024 Jyväskylän yliopistosta kirjoittamisen kandidaattiohjelmasta (HuK) ja toimii nykyään kirjailijana ja yrittäjänä. Katjan esikoisromaani Unessa kaikki on hyvin ilmestyi vuonna 2023. Hän on ollut myös mukana kirjoittamassa Sanataidetta on enemmän!Sanataide hyvinvointia rakentamassa -tietokirjaa.

Katja Meritähti


perjantai 31. tammikuuta 2025

VKT2025 päättyy Sähköön

Sähkö-klubin mainoskuva

Vaikka Agorassa Vanhan Kirjan Talven ohjelma päättyy lauantaina 8.2. klo 16, ei kirjallisen ilonpidon tarvitse siihen loppua. Suosittelemme kaikille siirtymistä kulttuuriravintola Vakiopaineeseen. Siellä klo 19 starttaava vuoden ensimmäinen Sähkö-klubi on samalla Vanhan Kirjan Talven iltaklubi. Keski-Suomen Kirjailijoiden järjestämään tapahtumaan on vapaa pääsy. Poeettisesti tervetuloa Vakiopaineeseen!

Esiintyjistä ja esityksistä:

KRISTIAN BLOMBERGIN viides runoteos Sukupolvialus (Poesia 2025) on tekijänsä vuosikymmeniä kestäneen tieteiskirjallisuuteen ja formalistiseen runouteen paneutumisen häikäisevä lopputulos. Vakiopaineessa Blombergia säestää Sähkö-klubin oma avaruusfyysikko, elektroniikan ja nanotekniikan ihmelapsi Olli-Pekka Tennilä.

PE[KK/TR]A on äänitaiteilija Pekka Pullin ja runoilija Petra Vallilan kokeellisen kulmikas yhteenliittymä joka soi ja sanoo, ehkä.

ROI VAARA
performanssitaiteen pioneeri, jonka mielikuvitus on ehtymätön ja rohkeus tavaton. Vaara on tehnyt performansseja vuodesta 1979, tähän mennessä yli 500 ja hänen taidettaan on ollut esillä yli 50 maassa. Sähkö-klubilla Vaaran kanssa modernistiseen mykkäkouluun ja vaistonvaraisesti sykkivään, elävien kehojen koreografiaan käy toinen kosmopoliitti, paikka- ja tilannesidonnaisen runouden metropoliitta Riitta Cankoçak.

OH AH NAISEN juuret ovat Itä-Helsingissä ja ensimmäinen nähdyksi tuleminen Itä-Suomessa. Sen musiikki on tumman jäntevää, lakonisen ovelaa ja sellaista, jossa arkea kouritaan pintaa syvemmältä asiaan liikaa osumatta. Oh Ah Nainen yhdistää suomenkielistä räppiä ja spokenwordia minimalistisiin kokeellisiin taustoihin. Musiikin on tehnyt Minereor (Jari-Matti Nurminen) ja sanat sekä sovituksen Hanna Heino.

Siis:
Sähkö #48
Bar Vakiopaine la 8.2. klo 19-22
Vapaa pääsy
Tapahtumatiedot Facebookissa


Ps. muista myös Runousaamiainen la 8.2. klo 10!

Kristian Blomberg (kuva: Olli-Pekka Tennilä)

Petra Vallila (kuva: Laura Malmivaara)

Roi Vaara



keskiviikko 29. tammikuuta 2025

Raija-Sinikka Rantala: Elli

Elli Tompuri (1880–1962) kuului 1900-luvun alkupuolella Suomen tunnetuimpiin ja kohutuimpiin näyttämötaiteilijoihin. Hän ehti pitkällä ja kansainvälisellä urallaan esiintymisten lisäksi toimia ohjaajana, teatterinjohtajana ja kirjailijana. Uran alkuvaiheen menestyksen vuosia seurasivat vaikeat ajat, kun kotimaan teatterit yksi toisensa jälkeen käänsivät Ellille selkänsä. Vastoinkäymisistä huolimatta hän ei suostunut lannistumaan, vaan jatkoi sinnikkäästi eteenpäin työllistäen itse itseään. Hänen mottonsa ”kenelle vaan, milloin vaan, muttei koskaan mitä vaan, miten vaan” kuvasti hänen tinkimätöntä ja oikeudentuntoista asennettaan.

Raija-Sinikka Rantalan vimmainen ja runsas elämäkertaromaani Elli kertoo Tompurin vaiherikkaasta elämästä lähtien hänen uransa alusta näyttelijäharjoittelijana Suomalaisessa Teatterissa. Ellin sisäinen maailma avautuu lukijalle kaunistelemattoman suorapuheisena, täynnä ristiriitoja, kunnianhimoa ja elämää.

Raija-Sinikka Rantala (s. 1947) on kotkalaislähtöinen kirjailija ja teatteriohjaaja, joka on myös toiminut teatterinjohtajana Lahden ja Helsingin kaupunginteattereissa sekä johtotehtävissä Teatterikorkeakoulussa ja Kansainvälisessä Teatteri-Instituutissa. Elli on hänen yhdestoista teoksensa.

Rantala kertoo kirjastaan Vanhan Kirjan Talvessa la 8.2. klo 14 Auditorio 2:ssa. Haastattelijana on Aviador kustannuksen Vesa Tompuri, liekö sukua Ellille? Sekin ehkä selviää tilaisuudessa, tervetuloa!

Raija-Sinikka Rantala (Kuva: Lauri Aapro)


Raija-Sinikka Rantalan Elli-kirjan kansikuva