lauantai 18. tammikuuta 2025

Vuoden keskisuomalainen kirjateko 2025

Lauantaina 8.2. klo 11 Vanhan Kirjan Talvessa jaetaan Vuoden keskisuomalainen kirjateko -tunnustuspalkinto. Palkinnon saajan päätätte te!

Mediatalo Keskisuomalaisen kanssa yhteistyössä toteutettu tunnustuspalkinto nostaa kirja-alan toimijoita, jotka edistävät kirjallisuuden harrastamista. 

Äänestämään pääsee Keskisuomalaisen verkkosivuilla. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan Keskisuomalaisen verkkotilaus vuodeksi ja tavarapalkintoja.


Ehdokkaat ovat:

1. Keski-Suomen Lukukoiratoiminta

Lukukoira Reko. Kuva: Henna Tuomanen

Kennelliiton lukukoiratoiminta on ainutlaatuinen ja sydämellinen tapa edistää lukemisen iloa ja taitoa kaikenikäisille vapaaehtoistoimintana. Toiminnan ytimessä ovat lukukoirat, jotka kuuntelemalla ääneen lukijaa tarjoavat rauhallisen ja kannustavan ympäristön lukemiseen. Pääasiassa kirjastoissa vierailevat lukukoirat eivät arvostele, vaan kuuntelevat kärsivällisesti, mikä auttaa erityisesti lapsia ja nuoria voittamaan lukemiseen liittyviä pelkoja ja epävarmuuksia.

Lukukoiratoiminta tuo hyvää mieltä ja hyvinvointia siihen vapaaehtoisesti koiran kanssa osallistuville sekä koirille lukijoille.


2. Lohikäärmeradio

Lohikäärmeradion toimittajat Inna Muikku
ja Jonna Bildo.

Lohikäärmeradio on Jyväskylän kaupunginkirjaston oma podcast, toimittajina kirjaston työntekijät Inna Muikku ja Jonna Bildo. Lohikäärmeradiossa keskustellaan fantasia-, scifi-, ja kauhukirjallisuudesta monipuolisesti ja rennolla otteella. Aiheena eivät ole pelkästään uusimmat hittikirjat, vaan esille nostetaan myös vanhempaa kirjallisuutta ja pienempien kustantamoiden teoksia sekä nuortenkirjallisuutta.

Lohikäärmeradiossa puhutaan myös kirjastoista ja tuodaan esille kirjaston eri palveluja ja aineistoja.


3. Sanataideyhdistys Rapina

Rapina sanataiteilee myös etäyhteyksin.

Keski-Suomen sanataideyhdistys Rapinan tavoitteena on edistää, ylläpitää ja vahvistaa keskisuomalaista sanataidetta. Toiminnan päätarkoituksena on tarjota ammattitaitoista sanataideohjausta ja -opetusta lapsille, nuorille, aikuisväestölle sekä ikäihmisille. Apurahoilla Rapina on rahoittanut avointa työpajatoimintaa kouluille, päiväkodeille ja muille toimijoille. Muun muassa kerran kuukaudessa pääkirjastolla järjestettävät Rapinan sanataideillat ovat avoimia ja ilmaisia kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille.

Vuonna 2025 sanataideyhdistys Rapina ry on toiminut Keski-Suomessa 20 vuotta.


4. Sähkö-klubi
Tomi Kontio esiintyy Sähköklubilla.
Kuva: Timo Suutarinen

Sähkö-klubi on Keski-Suomen Kirjailijoiden Jyväskylässä järjestämä runoklubi, joka rikkoo perinteisten runoklubien kaavaa kokeellisin ja poikkitaiteellisin elementein. Esitykset sisältävän usein runon ja musiikin risteymiä tai muuta genrerajat rikkovaa taiteidenvälisyyttä, vaikka mukaan mahtuu myös klassista luentaa ja lausuntaa.

Pääsymaksuttoman tapahtuman kutsuvieraat tarjoavat laajan ja monipuolisen kattauksen siitä, mitä suomalaisen ja kansainvälisenkin nykyrunouden kentällä tapahtuu nyt ja tulevaisuudessa. Sähkö-klubin kotina on toiminut koko sen olemassaolon ajan Kauppakadun Bar Vakiopaine.


5. Virtas-Viikot

Kohtaus Joulupukkikapina-näytelmästä.
Kuva: Johanna Suominen

Virtas-Viikot on Jukka Virtasen elämäntyötä Jämsänkoskella ja Jämsän seudulla kunnioittava tapahtuma, jonka toteutuksesta vastaa J+J Teatteri vetäjänään Risto Hakola. Virtas-Viikkojen lähtökohtana on, että tapahtumat keskittyvät sana- tai teatteritaiteeseen sekä paikallisuuteen.

Hyvän vastaanoton saanut tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa syksyllä 2024. Ohjelmaan sisältyi näytelmä Joulupukkikapina, rap-lyriikkapajoja, kirjamessut, lavarunotilaisuus, luento ja konsertti. J+J Teatterin yhteistyötahoina viikkojen järjestämisessä olivat Jämsän kaupunginkirjasto/kulttuuritoimi, Jämsänlaakson Setlementti ja Jämsänkosken Kotiseutuyhdistys.


Käy Keskisuomalaisen sivuilla antamassa äänesi ja tule la 8.2. Agoran Martti Ahtisaari -saliin kuulemaan, kuka tunnustuksen saa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti