maanantai 8. tammikuuta 2024

Kirjailijapaneeli: Juha Itkonen, Maria Peura, Joonatan Tola

Vanhan Kirjan Talvi ja Jyväskylän Talvi satutaan järjestämään samaan aikaan, joten otimme tilanteesta jälleen ilon irti ja järjestämme yhteistyössä kirjailijapaneelin perjantaina klo 17. Työväen kulttuuritapahtuma Jyväskylän Talvi tukee Vanhan Kirjan Talvea.

Kuva: Laura Malmivaara, Otava 2015
Tänä vuonna paneelikeskustelun teemana on perhe, jota monet kirjailijat ovat käsitelleen eri näkökulmista. Paneelissa on tänä vuonna mukana Juha Itkonen, Maria Peura ja Joonatan Tola. Paneelia juontaa Eila Tiainen. 

Palkittu kirjailija Juha Itkonen on käsitellyt perhettä useissa teoksissaan. Esimerkiksi Kohti-romaanissaan (2007) hän kuvaa kahta sukupolvea ja hajonnutta perhettä. Kaikki oli heidän -romaanissaan (2021) keskusteluun nousevat isät ja pojat, miehet ja maailmanloppu. Itkosen ilmauksessa on sekä iloa että haikeutta - kuten perheissäkin. 

Kuva: Marjo Tynkkynen/Blindspot Photo Oy, Otava 2022
Kirjailija ja dramaturgi Maria Peura on käsitellyt myös perhettä eri lähtökohdista. Perhe vilahtaa monien hänen tekstiensä, mm. Antaumuksella keskeneräinen. Kirjailijan korkeakoulu -teoksen (2012), taustalla. Uusi romaaninsa Esikoinen (2023) on vavahduttava ja omakohtainen teos lapsen sijoittamisesta pois kotoa. Kuvaus luo rehellisen valon kohti perhettä, traumoja ja selviytymistä. 

Joonatan Tolan esikoisteos Punainen planeetta (2021) kertoi isästä ja pojasta, joka halusi oppia tuntemaan hänet. Uusi teos Hullut ihanat linnut (2023) oli traaginne kasvukertomus, jossa yhdistyvät menehtyneen isän, pyörätuoliin joutuneen äidin ja huostaanottouhan ilmapiirit. 

Kuva: Jyri Keronen, Otava 2020

Logo: Jyväskylän Talvi
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti