keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Kvanttiaakkoset – uudenlainen kirja kvanttilaskennan opiskeluun

Teiko Heinosaari
(kuva: Jyväskylän yliopisto)
Ensimmäinen suomenkielinen kvanttifysiikan oppikirja
ilmestyi jo vuonna 1931, samoihin aikoihin kuin ensimmäiset englanninkieliset ja saksankieliset kvanttifysiikan oppikirjat.

Kvanttifysiikka oli yksi 1900-luvun merkittävimmistä tieteellisistä vallankumouksista ja sillä oli laajoja vaikutuksia monilla eri aloilla. Sadan vuoden aikana kvanttifysiikka on ollut tiiviin tutkimuksen kohteena ja sen sovellusalueet ovat lisääntyneet. 2000-luvulla kvantti-informaatio ja kvanttilaskenta ovat olleet laajan mielenkiinnon kohteena. Kvanttitietokone tulee vastaan uutisissakin vähän väliä.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa on tehty uudenlainen kvanttilaskennan oppikirja, joka käyttää hyväkseen TIM-oppimisalustaa. Kvanttilaskennan aakkoset on kolmesta osasta koostuva kokonaisuus, jossa käydään läpi kvantti-informaation ja -laskennan perusperiaatteita. Interaktiivisten harjoitusten avulla opiskelija pystyy omaksumaan kvanttilaskennan taitoja. Kurssikokonaisuus ei edellytä esitietoja.

Kvanttilaskennan professori Teiko Heinosaari esittelee tätä uudenlaista kvanttilaskennan oppikirjaa. Yleisö pääsee kokeilemaan harjoituksia kännyköillään tai tableteillaan. Tämä esitys avaa Jyväskylän yliopiston tutkijoiden perjantai-iltapäivän ohjelmaosion. Joten tervetuloa 9.2. klo 13 Martti Ahtisaari -saliin. 

Kvanttilaskennan aakkoset -kirjan logoEi kommentteja:

Lähetä kommentti