perjantai 24. tammikuuta 2020

Exlibris, mikä se on?

Exlibris-esimerkkejä
Exlibris-esimerkkejä 

Ex libris on latinaa ja tarkoittaa vapaasti käännettynä ”kuuluu kirjastooni”. Exlibrikset ovat kirjanomistajamerkkejä, joilla voi merkitä omaan kirjastoon kuuluvat kirjat. Merkki kiinnitetään kirjan etusisäkanteen, yleensä sen vasempaan yläkulmaan.

Exlibrikset yhdistävät kirjallisuuden ja pienoistaiteen. Aihe usein kuvaa symbolisesti asioita, jotka merkin omistajalle ovat elämässä tärkeitä: ammattia, harrastuksia, kotiseutua, sukua, luontoa, elämän arvoja jne. Exlibris-taide on siksi hyvin mielenkiintoinen ja monitahoinen harrastuksen kohde.

Nämä yllä olevat tiedot on kerätty Exlibris Aboensis ry:n nettisivuilta, joilta löytyy vielä runsaasti lisää tietoa asiasta kiinnostuneille. Exlibris Aboensis tuo Vanhan Kirjan Talveen näytille suuren valikoiman erilaisia exlibriksiä. Heidän pisteellään voi keskustella ja kysellä lisätietoja exlibriksiin liittyvistä asioista. Jaossa on näytelehtiä alan harrastuksesta.

Yhdistyksen puheenjohtaja Tauno Piiroinen pitää myös erillisen alustuksen aiheesta ”Naiset exlibristaiteessa”. Vuosikymmenittäin etenevässä esityksessä tuodaan esille myös lainsäädännölliset muutokset, jotka ovat edistäneet naisen asemaa. Esitys on Auditorio 2:ssa pe 7.2. klo 15.30. 

Tervetuloa kirjanomistajamerkkien kiehtovaan maailmaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti