lauantai 18. tammikuuta 2020

Talvisodasta 80 vuotta


Pekka Visuri
Pekka Visuri
Pekka Visurin esitys "Talvisodasta 80 vuotta" perustuu kirjaan Pekka Visuri – Eino Murtorinne:
Hitlerin ja Stalinin kaupankäynti Suomesta1939–1940: Kiista Suomen asemasta Saksan ja Neuvostoliiton vaikutuspiirissä (Docendo 2019).

Suomi joutui toisen maailmansodan alkuvaiheessa kovan suurvaltapolitiikan kohteeksi. Hitlerin ja Stalinin sopimuksella 23.8.1939 salaisesti määritettiin Baltian maat ja Suomi kuulumaan Neuvostoliiton etupiiriin. Saksan hyökättyä Puolaan Neuvostoliitto vaati Baltian mailta tukikohtia ja myös Suomelta rajan siirtoa Karjalan kannaksella sekä tukikohtaa Hangon alueelle. 

Kuukauden kestäneet sitkeät neuvottelut Moskovassa päättyivät tuloksetta. Neuvostoliiton hyökkäys 30. marraskuuta aloitti talvisodan, joka päättyi 13. maaliskuuta 1940. Sodan alkamisen syyt ja dramaattinen päättyminen länsivaltojen avustushankkeiden ja puna-armeijan suurhyökkäyksen tuottamassa ristiriitaisessa tilanteessa ovat askarruttaneet mieliä. Nykyisin myös Moskovan arkistot ovat käytettävissä arvoitusten ratkaisuun.

Tervetuloa Agoran Martti Ahtisaari -saliin la 8.2. klo 14 kuulemaan, mitä nyt tiedetään Neuvostoliiton ja Saksan salaisista neuvotteluista.

Professori, VTT Pekka Visuri on julkaissut useita teoksia Suomen poliittisen ja sotilasjohdon toiminnasta toisen maailmansodan aikana. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti