maanantai 13. tammikuuta 2020

Jussi Jäppinen aikamatkalla Suomessa

Jussi Jäppinen (kuva: Silmu Ruth)
Jussi Jäppinen (kuva: Silmu Ruth)
Kesällä 1939 saksalainen Hans Wagner kiersi Suomea kameroineen. Tekeillä oli värikuvateos olympialaisten tulevasta isäntämaasta. Sitten alkoi toinen maailmansota, olympialaiset peruttiin ja kuvat hautautuivat vuosikymmeniksi arkistoon.

Lähes 80 vuotta myöhemmin Jussi Jäppinen seurasi saksalaiskuvaajan jalanjälkiä, jäljitti alkuperäisten kuvien ottopaikat ja ikuisti uudet maisemat vanhojen rinnalle.

Kuvallisella aikamatkalla näkyy niin Suomen muutos kuin muuttumattomuuskin: jotkut kuvauspaikat olivat kasvaneet täyteen puita, toiset kerrostaloja, jossain aika näyttää pysähtyneen ja osaan paikoista ei enää pääse rajaa ylittämättä. Väreissä hehkuvaa poikkeuksellista kuvamateriaalia taustoittaa kertomus Wagnerin matkasta sekä tiedot kuvatuista paikoista. Mukana on myös aikatasoja samoista kohteista 1800-luvulta lähtien.

FT Jussi Jäppinen on palkittu tietokirjailija ja rakennetun kulttuuriympäristön tutkija. Hän sai Wagnerin alkuperäiset väridiat käsiinsä 1980-luvulla. Viimeisen kesän maisemia Suomi vuonna 1939 ja 2019 -teoksessa idea jalostui kertomukseksi maamme muutoksesta.

Tervetuloa Jussin mukaan aikamatkalle Agoran Martti Ahtisaari -saliin la 8.2.2020 klo 15.00! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti