torstai 16. tammikuuta 2020

Vanhaa muotia, uusi kirja!

Säädyllistä ja säädytöntä -kirjan kansikuva.
Säädyllistä ja säädytöntä -kirjan kansikuva.
Miten muoti on muuttunut? Millä tavoin sukupuoli, sosiaalinen asema, varallisuus, ikä ja eri elämänvaiheet ovat näkyneet pukeutumisessa? Miten yhteiskunnat ja erilaiset yhteisöt ovat kontrolloineet ihmisten ulkoasua?

Vaatteet ja asusteet ovat keskeinen osa ihmisten jokapäiväistä elämää. Viime syksynä ilmestynyt kirja Säädyllistä ja säädytöntä esittelee, kuinka käsitykset pukeutumisesta ovat muuttuneet ja miten ulkoasua koskevia sääntöjä vastaan on myös kapinoitu. Teos kattaa pukeutumisen historiaa 1500-luvulta aina tähän päivään saakka. Teoksen artikkelit osoittavat, että pukeutumisessa kysymys on aina ollut paljon laajemmasta ilmiöstä kuin pelkästä muodista. 


Teoksen toimittaneet Arja Turunen ja Anna Niiranen tulevat Vanhan Kirjan Talveen kirjailijavieraiksi. Turunen, FT, on dosentti ja etnologian tutkija, joka on erikoistunut mm. pukeutumisen historian tutkimukseen. Anna Niiranen, FM, on yleisen historian väitöskirjatutkija ja erikoistunut lääketieteen kulttuurihistoriaan ja pukeutumisen historian tutkimukseen. Molemmat ovat Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen tutkijoita.

Uutta tutkimustietoa pukeutumisen historiasta tarjolla Agoran Martti Ahtisaari -salissa pe 7.2.2020 klo 13.30! Tervetuloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti