sunnuntai 19. tammikuuta 2020

J.P. Laitisen Lume

J.P. Laitinen
J.P. Laitinen
J.P. Laitisen esikoisromaani Lume (Teos, 2019) on intensiivinen yhdenpäivänromaani, joka koostuu lähes yksinomaan päähenkilön sisäisestä monologista. Omaperäinen filosofi Henry Qualia joutuu joycemaisen kaupunkivaelluksensa aikana kohtaamaan omat sisäiset demoninsa sekä ympäröivän reaalitodellisuuden - näitä epämukavia asioita hän mieluummin pakenisi vimmaisesti virtaavaan ajatteluunsa ja suureen teoriaan, jota hän kehittelee ihmiskunnan pelastamiseksi. Mutta samalla menneisyyden julmat kummitukset ajavat häntä kohti ratkaisevaa kohtaamista, joka on romaanin hurja kliimaksi.

Lumetta on verrattu muun muassa Dostojevskin, Peter Handken ja Thomas Bernardin tuotantoon. Lume oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi ja tuli kilpailussa toiseksi. Kriitikot ovat kiittäneet mm. näin: "taiturillinen ja kielellisesti briljantti" (Kulttuuritoimitus), "erittäin kiinnostava ja poikkeuksellinen" (Turun Sanomat), "teksti soi kuin musiikki lukijan päässä (Uusi Suomi)."

J.P. Laitinen esiintyy Vanhan Kirjan Talvessa pe 7.2. klo 17.00 Agoran Martti Ahtisaari -salissa. Häntä haastattelee Olli-Pekka Tennilä. Tervetuloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti