torstai 16. tammikuuta 2020

Uusi apuväline arkistojen tutkimiseen

Tuomiokirjahaku-palvelun etusivu
Tuomiokirjahaku-palvelun etusivu
Sukututkijat ja muut arkistojen penkomiseen suuntautuneet huom!

Tuomiokirjat eli kihlakunnanoikeuksien pöytäkirjat ovat sukututkijalle korvaamaton tietolähde. Niissä olevat varsinaisasiat (rikos- ja riita-asiat) ja ilmoitusasiat (lainhuudot, kiinnitysasiat, avioehdot, holhousasiat) antavat tarkkaa ja hedelmällistä lisätietoa ihmisten vaiheista. Tietojen löytäminen on kuitenkin työlästä, koska luettelot ovat tutkimuksen kannalta puutteellisia.

Vuoden 2020 alkupuolella julkaistaan Tuomiokirjahaku-palvelu, jossa 1800-luvun tuomiokirjoihin voi tehdä suoria hakuja. Haku käsittää tietyin poikkeuksin kaikkien tuomiokirjojen ilmoitusasiat vuosilta 1810-1870. Haettavana on siis noin 600 000 sivua automaattisesti auki luettua asiakirjatietoa. Kansallisarkiston tutkija Juho Mattila esittelee hakua ja aputoimintoja pilottisivuston ja esimerkkien avulla.

Tule siis oppimaan, miten pääset arkiston aarteisiin kiinni vaikka omalta kotisohvaltasi! Agoran Martti Ahtisaari -sali, pe 7.2. klo 12.00-13.30.

2 kommenttia:

  1. Moi!

    Onko tämä palvelu vielä jossain käytettävissä?
    Oli erittäin kätevä kun kokeilin aiemmin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, pahoittelut hitaasta vastauksesta. Tuomiokirjahakupalvelu on todellakin edelleen käytettävissä, mutta nettiosoite vain oli vaihtunut. Uusi osoite on https://tuomiokirjat.narc.fi/. Osoitelinkki on korjattu myös tuohon blogipostaukseen.

      Poista