tiistai 24. tammikuuta 2023

Kirjahuutokauppojen historiaa

Kirjahuutokauppa on aina ollut olennainen osa Vanhan Kirjan Talvea. Tästä aiheesta saadaan mielenkiintoinen historiallinen katsaus perjantai-iltapäivään. Markku Oksasen esitelmä Kirjahuutokauppojen historia pohjautuu seitsemän vuoden tutkimustyöhön käsittäen Suomessa vuosina 1961-2019 pidettyjä kirjahuutokauppoja. Tutkimus on julkaistu viime vuonna kirjana Kirjahuutokaupat 1961-2019

Markku Oksanen ja hänen kirjansa.
Markku Oksanen ja hänen kirjansa.
Kirja on ensimmäinen tietokirja Suomessa pidetyistä kirjahuutokaupoista ja se on merkittävin bibliofiilinen teos Suomessa sitten Kalevi Kuitusen 1990-luvulla kirjoittamien alan kirjojen jälkeen. Kirja on myös erinomainen kuvateos Suomen huomattavimmista kirjaharvinaisuuksista.

Vuosina 1961-2019 Suomessa pidettiin lähes 500 kirjahuutokauppaa ja yli 87 000 kirjaa vaihtoi omistajaa näissä huutokaupoissa. Kirjahuutokauppojen kestosuosikkeja ovat olleet Mika Waltari, Eino Leino, Samuli Paulaharju ja monet muut. Kirjassa esitellään keskeisimmät aihepiirit, kuten kaunokirjallisuus, paikallishistoria, taide, yhteiskunta, sotahistoria ja niiden korkeimmat huudot ja kohteet noin 60 vuoden ajalta. 

Kirjassa analysoidaan yli 300 kirjahuutokauppaa, huutokauppojen pitäjät, tärkeimmät huudot ja huutokauppoja käsitelleen lehtiartikkelit. Yksi merkittävimmistä huutokaupan pitäjistä oli Jyväskylässä aktiivisesti toiminut Vanhan Kirjallisuuden Ystävät ry. Esitelmässä Oksanen käy läpi tutkimustyön keskeisiä tuloksia myyntilukujen, yksittäisten kirjojen ja eri aihepiirien osalta ja myös Jyväskylän roolia tässä kentässä.

Esitelmä on siis perjantaina klo 12.30-13.00 Martti Ahtisaari -salissa. Sen lisäksi Markku Oksanen on Vanhan Kirjan Talvessa tavattavissa Bibliofiilien Seuran pisteellä, jossa on myynnissä postikortteja sekä tietenkin myös Kirjahuutokaupat 1961-2019 -kirjaa (hinta 75 €).  

Ps. Kirjahuutokauppa on lauantaina klo 12.30, lue lisää täältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti